Siirry suoraan sisältöön
Vinkkejä parempaan musiikin kuunteluun kotona

Vinkkejä parempaan musiikin kuunteluun kotona

  Tiesitkö, että mä hifistelen musiikkia… ja paljon! Esiinnyn ammatikseni DJnä, jonka seurauksena viimeisten vuosien aikana tämä harrastus ja rakkaus musiikkiin on kasvanut räjähdysmäisesti. Suurimpana syypäänä on erinomaisen äänenlaadun tarjoavat Genelec G3 kaiuttimet ja siihen kylkeen liitetty Genelec F2 subbari. Näiden avulla saakin jo sitten sellaiset bileet aikaan, että kerrostalossa naapurit niin ala- kuin yläkerrassa pääsevät osallistumaan musiikin hifistelyyn.

  Tässä postauksessa tulen käsittelemään musiikin kuuntelua DJn näkökulmasta ja miten musiikkia kotikuuntelussa pystyisi terävöittämään. Lisäyksenä vielä: Tätä kirjoittaessa huomasin, kuinka vaikeaa on koittaa pukea ääntä tekstiksi. Kaikki tässä postauksessa käytävät asiat ovat omia mielipiteitäni ellen ole niihin erikseen lainauksella viitannut.

  Postaus on tehty yhteistyössä toisen hifinörtin, ystäväni Akustiikka.comin Riston kanssa.

  Mitä on ääni?

  Ääni on kuultavissa olevaa mekaanista aaltoliikettä ja ääni tarvitsee aina jonkin väliaineen edetäkseen: ilma, vesi tai vaikka talon rakenteet. Ääniaallot ovat silmälle näkymätöntä energiaa mitä aistimme kuuloelinten eli korvien kautta. Ääntä mitataan yleensä kahdella tavalla, äänenvoimakkuutena eli desibeleinä (dB) ja äänen taajuutena eli hertseinä (Hz).[1]

  DJ-hommien kautta olen tottunut jakamaan äänen vielä kolmeen osaan: Yläpää (High), Keski (Mid) ja Alapää (Low). Käytännössä jaan äänen korvatuntumalla hertsien (Hz) perusteella johonkin edellä mainittuun. Tämä on todella karkea rajaus, mutta se toimii.

  Seuraavaksi tullaan äänen epäloogisuuteen, mikä auttaa ymmärtämään huoneakustiikkaa hieman paremmin: Mitä matalammalta ääni kuulostaa, sitä pidempi ääniaalto on metreissä. Käytännössä siis alapään äänet eli bassotaajuudet (Low – 20-200Hz) ovat pitkää aaltoliikettä,[2] minkä kuulee ja jopa tuntee selvästi Dubstepissä tai Drum and Bassissa. Bassotaajuudet ovat yleensä myös hyvän akustiikan päävihollisia, sillä ne kerääntyvät huoneen nurkkiin ja heijastuvat sieltä ympäri huonetta.

  Bassotaajuuden vastakohtana on keskikohdan (Mid 250Hz – 2kHz) ja yläpään (High 2–6 kHz) taajuudet. Keskikohdan ja yläpään taajuudet ovat lyhyempää aaltoliikettä metreissä mitattuna. Tämä ääni heijastuu yhtä lailla huoneen seinistä takaisin, mutta on huomattavasti helpompi imeä eli absorboida esimerkiksi akustiikkapaneelin kanssa tai diffuusoria käyttämällä.

  Näin ääni heijastuu huoneen seinistä
  Näin ääni heijastuu huoneen seinistä

  Miksi bassoansoja tarvitaan? Eikö kalliit kaiuttimet riitä?

  Tähän voin vastata vain omasta kokemuksesta: Aluksi riitti, mutta musiikin Hifistelyllä on tapana ottaa salakavalasti askeleita eteenpäin. Kalliit kaiuttimet tuovat kyllä hyvän ja puhtaan soundin, mutta äänenvoimakkuuden noustessa, huoneen ja sen akustiikan merkitys kasvaa eksponentiaalisesti.

  Yllä olevassa esimerkkikuvassa näet, miten ääniaallot kimpoilevat eripuolilta huonetta takaisin kuuntelijan korvaan. Ääniaallot kimpoilevat siis lähes jokaisesta pinnasta takaisin, poikkeus heijastuksesta tulee silloin, kun heijastava pinta imee eli absorboi ääniaallon. Näin käy esimerkiksi ylä- (High) ja keskiäänille (Mid), kun ne kohtaavat seinään asennetun akustiikkapaneelin.

  Heijastusten korjaamisessa ongelmaksi nousee yleensä alapään (Low) eli basson heijastusten korjaaminen. Muistutuksena vielä: Basson ääniaallot ovat metreissä mitattuna pitkää aaltoliikettä, jopa useita metrejä, siksi niitä on äärimmäisen vaikea absorboida tai vaimentaa muutaman sentin paksuisilla akustiikkapaneeleilla. Onneksi tätä ilkeää heijastusta varten on keksitty Bassanin-bassoansat eli basstrapit.

  Mikä on basstrap eli bassonansa?

  Bassoansalla (eng. Basstrap) tarkoitetaan kuuntelutilaan sijoitettavaa äänen alapäätä vaimentavaa ja tasoittavaa tuotetta, mihin alataajuuden pidemmät ääniaallot imeytyvät. Huoneessa mihin ei ole sijoitettu bassoansoja äänentoisto puuroutuu, kun pitkät ääniaallot heijastuvat kulmista takaisin ja aiheuttavat epämääräisiä korostumia musiikissa. Sanomattakin selvää, että tästä seuraa epätarkka äänentoisto alle 200 Hz eli basson alueella.[3]

  Bassoansa Basson-60
  Bassoansa Basson-60

  Hyvän äänentoiston takaamiseksi kotikuuntelussa suositellaan vähintään kahta bassoansaa sijoitettavaksi esimerkiksi huoneen nurkkiin. Toki tämä on todella yksilöllistä ja riippuu valtavasti kuuntelutilasta. Esimerkiksi omassa kotistudiossa mistä soitan ja striimaan DJ-hommia, olen asettanut kaksi Bassan60 -bassoansaa huoneen takaosaan molemmille puolille. Pelkästään kahdella Bassanilla sain aikaan selvän muutoksen äänenlaadussa.

  Näin sijoitat bassoansan
  Näin sijoitat bassoansan

  Tutkittua tietoa, vai mututuntuma skeidaa?

  Bassoansat eivät ole taikuutta, vaan fysiikkaa!

  Niin kuin aikaisemmin kerroin, jaan äänen kolmeen osaan: High, Mid ja Low. Ääni on siis nippu useita eri värähtelyitä ja aaltopituuksia. Näistä värähtelyistä korkeammat (High) taajuudet imeytyvät helposti huoneessa oleviin akustiikkapaneeleihin, paksuihin verhoihin tai jopa isoihin huonekaluihin kuten sohvaan yms.

  Alapään (Low) äänet eivät taas imeydy näihin vaan kertyvät yleensä huoneen kulmiin ja kaikuvat sieltä ympäri huonetta aiheuttaen musiikille epätyypillisiä korostumia. Tällöin tulee tilanne missä basso hallitsee kaikkea muuta ääntä, eli heijastuva basso tekee muusta äänestä tahmeaa ja puuroutunutta. Tämän takia bassoansat kannattaa asettaa yleensä huoneen nurkkiin.

  Käsi sydämellä voin sanoa Bassanin bassoansojen toimivan ja nämä laatikot huoneeseen asettamalla kuulet selvän eron alapään (Low) ja keskikohdan (Mid) toistossa. Kyllä, bassoansat auttavat myös keskikohdan toistoon, sillä bassonheijastukset ilman bassoansoja, puurouttavat yleensä myös keskikohdan toistoa.

  Bassanin bassoansoja on tutkittu Turun Ammattikorkeakoulun toimesta ja testitulokset pääset lukemaan tästä. [4]

  Näin sijoitat kaiuttimet
  Näin sijoitat kaiuttimet

  Tässä kolme askelta, miten saat enemmän irti musiikista kotikuuntelussa:

  1. Aseta kaiuttimet symmetrisesti kuuntelukohtaan nähden.
   Jos kaiuttimien etäisyys kuuntelukohdasta on 3 metriä, tulisi kaiuttimet asettaa 2,25metrin päähän toisistaan. Kaiuttimien etäisyys toisistaan tulisi siis olla noin 75 % kuuntelukohdan ja kaiuttimen matkasta.
  2. Asenna diffuusoreita tai akustiikkalevyä pahimpiin heijastuskohtiin. Jokainen kuuntelutila on yksilöllinen ja näin ollen pahimmat heijastuskohdat vaihtelevat huonekohtaisesti.
   HUOM! Tässä yksinkertainen keino millä saat selville pahimmat seinäheijastukset: Asetu kuuntelupaikallasi, mistä tavallisesti kuuntelet tai miksaat musiikkia. Aloita vasemmasta seinästä, pyydä kaveriasi pitämään peiliä seinää vasten kaiuttimen korkeudella ja siirtymään hitaasti huoneen takaosaan siirtäen peiliä. Kun näet vasemman kaiuttimen peilistä, pyydä kaveriasi pysähtymään ja merkitkää kohta. Toistakaa tämä nyt myös oikealle seinälle. Nämä merkityt kohdat ovat yleensä tyypillisiä heijastuskohtia, joihin kannattaa asentaa esimerkiski diffuusoreita. Akustiikka.comin omat diffuusorit löydät tästä.
  3. Lisää huoneen kulmiin Bassan-bassoansat tai sijoita bassoansat sinne missä korostumat ovat suurimmat. Bassoansat viimeistelevät huoneen akustiikan ja tekevät hyvästä musiikista erinomaista ja puhdasta.

  Lähteet:

  [1] https://www.kuuloavain.fi/info/kuulo-ja-kuulovammat/mita-aani-on/

  [2] https://webpages.tuni.fi/aanipaa/taajuu_1.htm

  [3] https://www.akustiikka.com/

  [4] https://www.akustiikka.com/gallery/BASSAN120-testiraportti.pdf